Een B praktijkexamen afleggen

Hoe gaat dat in zijn werk?

Een B examen afleggen

Tijdens je rijlessen werk je naar het eindpunt van de rijopleiding toe: het praktijkexamen auto bij het CBR. Als je hiervoor slaagt mag je immers je rijbewijs gaan aanvragen en de weg op. Uiteraard zorgen we ervoor dat je goed wordt voorbereid.

Om een examen voor jou te kunnen reserveren moet een leerling zijn/haar rijschool eerst machtigen met DigiD. Klik hier voor meer informatie daarover. Zodra je dit hebt gedaan, kijken we in overleg met jou naar een geschikte examendatum en tijd die in lijn ligt met de rest van jouw planning. Hierbij vragen we je wel om rekening te houden met de wachttijd van het CBR, die per examenplaats kan verschillen.

Voorafgaand aan een auto examen plannen we meestal een voorrijles. Op deze manier kun je nog  even “opwarmen” en heb je een goed gevoel voor het examen begint. Dat scheelt echt ten opzichte van wanneer je laatste rijles bijvoorbeeld een week geleden was. Vergeet niet dat je jezelf moet kunnen legitimeren met een geldig legitimatiebewijs tijdens zowel  je lessen als tijdens toets- en examenmomenten bij het CBR.

 

Soms moet je een aangepast examen doen, lees hier wanneer.

Het aangepaste examen kan worden opgelegd door het CBR vanwege een fysieke of verstandelijke beperkingen of gezondheidsproblemen van een leerling. De stappen zijn normaals gesproken als volgt:

Leerling vult een Eigen Verklaring in via de CBR website. Moet  er 1 of meer vragen met ja beantwoorden dan zal het CBR een andere uitslag geven dan alles op nee beantwoord kan worden. 

Het CBR reageert met een oproep voor een rijtest (misschien zijn er eerst meer medische gegevens benodigd).  Als dat het geval is, dan moet de kandidaat ook eerst nog naar een onafhankelijke arts die door het CBR wordt aanbevolen. Daarna besluit het CBR  of er wel/geen rijtest nodig is. De arts zal wel kosten hiervoor in rekening brengen, deze dien je zelf te betalen als je daar bent.

Mocht er een rijtest nodig zijn zullen wij met u een rijtest inboeken bij het CBR, hier zitten geen kosten aan vast.  Wel rekenen wij wel kosten voor het gebruik van de auto. Kortom aan het cbr bent u niets kwijt maar wel aan de rijschool. De rijtest mag worden gereden als u plus/minus 20 lesuren heeft gemaakt.

 
 De uitkomst van de rijtest kan zijn dat de klant een aangepast examen moet doen. Wij kunnen ook pas dit examen inkopen voor u als u de rijtest hebt gedaan en uiteraard de theorie heeft behaald. 

 

Hoe gaat een praktijk examen in zijn werk, klik hieronder op de onderstaande video: