Faq

Uitleg rijles aantal en meest gestelde vragen en antwoorden

Nog enkele tips van ons uit vele jaren ervaring: 

 

Als je sneller je rijbewijs wilt halen dan volgen hieronder een aantal tips:
• Rijlessen van 1,5 of 2 uur zijn vaak effectiever dan rijlessen van 1 uur.
• Neem 2 keer per week rijles in plaats van 1 keer per week. (mits mogelijk met jou en onze agenda tijden/plekken)
• Probeer, als je bij iemand in de auto zit, mentaal/actief mee te rijden.
• Zorg dat je op tijd je theorie-examen hebt gehaald.
• Thuis aandacht besteden aan de praktijk (d.m.v. huiswerk opdrachten maken/lezen en bekijken voor de volgende les).
• Zorg dat je op tijd begint met je theorie. Het is niet vanzelf sprekend dat je in een keer slaagt !!! wij zijn hiervoor niet verantwoordelijk, wel kunnen wij je helpen met vragen in de auto over theorie. 

 

Meer uitleg op de meeste gestelde vraag, Hoeveel rijlessen heb ik nodig ?

 

Als je gaat lessen vraag je je misschien wel eens af: hoeveel rijlessen heb ik nodig? De rijlessen die je gaat volgen zijn iedere keer weer een flinke investering. Dit is dan ook een van de redenen waarom je zo snel mogelijk je rijbewijs wilt halen in zo min mogelijk rijlessen. De meeste jongeren volgen een rijles van 90/100 minuten per keer en hebben voordat ze geslaagd zijn gemiddeld 36-46 uur nodig. Maar let goed op, want dit is een gemiddelde. Het CBR zegt het volgende:

Het gemiddeld aantal lesuren voor het rijbewijs is ongeveer 43 (volgens CBR-onderzoek onder examenkandidaten in 2021). Het aantal rijlessen dat je nodig hebt, is voor iedereen anders. Niet iedereen leert even snel. Laat de instructeur van je rijschool daarom inschatten hoeveel rijlessen jij nodig hebt. Die kan dit vanuit ervaring het beste doen. Kijk ook niet naar een ander, niemand is hetzelfde en vroeger was alles anders, de techniek veranderd en dus ook mensen op de weg waar wij jou voor moeten klaar stomen. Je hebt ooit leren klok kijken om je levenlang te lezen hoelaat het is, Je hebt ooit leren rekenen om je levenlang met geld te kunnen omgaan maar ook Nederlands van iemand geleerd om dit te kunnen lezen, een instructeur is net als school een docent in zijn vak en leert je iets in korte tijd voor je levenlang. ( klik hier, voor meer informatie wat het cbr je nog meer kan vertellen )

 

 

 

Wat wij nog meer kunnen vertellen hierover uit onze jarenlange ervaring:

 

Er zijn altijd leerlingen die sneller hun rijbewijs halen en ook mensen die er langer over doen. Het hangt er ook vanaf of je gevoel hebt voor autorijden.

Je zult als leerling in 95% van de gevallen het aantal lessen wat jij denkt nodig te hebben altijd te laag inschatten. 25 lessen is gewoon niet reëel meer, dit was vroeger zo toen je ouders nog gingen lessen   ( klik hier voor meer informatie )


Maar ons doel is om ervoor te zorgen dat jij een verkeersveilige en zelfstandige automobilist wordt voor onze maatschappij, er is veel veranderd in de jaren ook met de techniek op de auto maar ook de andere weggebruikers. Denk maar is aan een elektrische fiets hoe snel gaan die, brommers op electra die je niet hoort maar zo zijn er ook veel meer snellere autos op de markt. Dit dus voor het benodigd aantal lessen, niet meer niet minder. 

 

Ons advies is dan ook om zeker lessen van 90 minuten te volgen zodat we elke keer ruim de tijd hebben om alles goed te leren. In onderstaande tabel kun je zien hoeveel lessen een leerling ongeveer nodig heeft. Dit hangt natuurlijk af van welk type leerling je bent. Dit bepalen we samen tijdens de intake les en doen we een eerste schatting. Maar ook richting je tussentijde toets of erna zullen we je blijven informeren en adviseren over je aantal lessen, zo ook na je ttt de examinator, beide uit ervaring kunnen wij dit het beste inschatten.

 

Welke type leerling ben jij ?

 

Wonderkind/Hele snelle leerling
22 tot 36 rijlessen
Vlotte leerling
32 tot 42 rijlessen
Gemiddelde/Doorsnee leerling
36 tot 50 rijlessen
Matige leerling
44 tot 54 rijlessen
Trage leerling
48 tot 54 of meer rijlessen
 

Uit onderzoek blijkt dat meisjes meer lessen nodig hebben dan jongens. Jongens zijn vaak een stuk zelfverzekerder. Meisjes slagen echter wel net zo snel voor hun theorie-examen als jongens.

 

 

 

Onderstaande tabel geeft een indicatie voor het aantal autorijlessen wat men nodig heeft voor het behalen van rijbewijs categorie B.

Type leerlingen waar wij al jaren lang mee aan de slag zijn geweest en hoe wij deze leerling noemen en waarom in de rijinstructie deze leerlingen zo worden benoemd:


Type Wonderkind/Hele snelle leerlingen
Nadat de instructeur de oefening een keer heeft voorgedaan, voer je de handeling de eertse keer al bijna perfect uit.

 

Type Vlotte leerling
Nadat de instructeur de oefening een keer heeft voorgedaan, voer je de handeling na twee keer oefenen bijna perfect uit.


Type Gemiddelde/Doorsnee leerling 
Nadat de instructeur de oefening een keer heeft voorgedaan, voer je de handeling na drie keer oefenen bijna perfect uit.


Type Matige leerling
Nadat de instructeur de oefening een keer heeft voorgedaan, voer je de handeling na vijf keer oefenen bijna perfect uit.


Type Trage leerling
Nadat de instructeur de oefening vaker dan een keer heeft voorgedaan, voer je de handeling na zeven keer redelijk uit.

 

 

Is er verschil tussen mannen en vrouwen?
In dit geval wordt het beeld bevestigd, dat mannen iets meer met autorijden hebben dan vrouwen. Gemiddeld heeft een jonge man 36/46 rijlessen en een jonge vrouw 38/46 rijlessen nodig om te slagen. Een iets oudere kandidaat man/vrouw heeft nog iets meer nodig gemiddeld.  Uit onderzoek blijkt ook dat mannen minder voorzichtig en bang zijn aangelegd, waardoor het leren autorijden wat sneller gaat. Overigens komt het gemiddeld aantal lessen steeds dichter bij elkaar te liggen.

 

Is er nog iets anders van invloed op het gemiddeld aantal rijlessen?
Bij autorijden gebruik je niet alleen je handen en voeten, maar moet je ook mentaal meerdere zaken tegelijk kunnen doen. Enkele dingen die meespelen bij een leerling zijn o.a. de motoriek (voertuigbeheersing), gevaarherkenning, kennis van verkeersregels en gedragsregels, het zien van samenhang (overzicht & inzicht in snelheid en afstand) en het tijdig kunnen reageren op anderen.

Leerlingen die bijvoorbeeld diepte moeilijk kunnen zien door een oogafwijking, hebben meer moeite om de verkeerstaken onder de knie te krijgen. Dat geldt ook voor leerlingen met autisme die vaak moeilijker overzicht kunnen houden (snel reageren op de juiste informatie / hoofd en bijzaken onderscheiden). Bij ADHD/ADD kan het juist weer zijn dat de concentratie te snel wegvalt (gerichte en voldoende aandacht) of dat er een gebrek is aan een juiste risico-inschatting. Daarom vul je aan het begin van de rij-opleiding ook altijd een gezondheidsverklaring in om je rijgeschiktheid te bepalen.

Een medische aandoening heeft niet altijd gevolgen voor het aantal lessen. Uit mijn cijfers blijkt dat leerlingen die medisch zijn verklaard door het CBR t.b.v. de rijgeschiktheid, er gemiddeld 45 rijlessen over doen t.o.v. 34 rijlessen van leerlingen die geen label opgeplakt hebben gekregen.

 

Wat is het gevolg voor het aantal rijlessen als je niet in 1x slaagt?
Dit is uiteraard een beetje een open deur. Als je meer examens nodig hebt, gebruik je ook meer rijlessen. Leerlingen die in de 1e keer slagen hebben gemiddeld 43 rijlessen nodig. Bij leerlingen met meerdere pogingen is het aantal rijlessen gemiddeld 50/55 rijlessen. Overigens hoe meer herexamens je nodig hebt, hoe hoger het aantal lessen oploopt. Daarbij ligt het ook nog zelf aan de kandidaat en wat ging er mis en waar kwam dit door?

 

Het CBR zegt:

Wanneer je herexamen mag doen, verschilt per soort examen. Je opleider ziet in ons systeem wanneer er een plek is voor jou. Hieronder leggen we uit wat tijdelijk de regels zijn om herexamen te doen.

 

Eerste keer gezakt?
Ben je voor de eerste keer gezakt voor je examen voor de auto? Dan mag je op zijn vroegst na 2 weken herexamen doen. Zo kan je werken aan je verbeterpunten. Uiteraard ligt het eraan wat er bij het CBR aan plek is maar ook of jou rijschool hiervoor ruimte heeft voor zowel je extra lessen en de datum van je her-examen. 

 

Tweede keer of vaker gezakt
Ben je voor de tweede keer of vaker gezakt voor je examen voor de auto? Dan heb je langer de tijd nodig om te werken aan je verbeterpunten. Daarom mag je op zijn vroegst na 7 weken weer afrijden. Ook hier ligt het eraan wanneer is er plek bij het CBR en wat kan jou opleider met zijn agenda ruimte voor lessen en examen datum. 

 

Wanneer mag ik herexamen doen als mijn examen is afgebroken?

Als je examen voor de auto is afgebroken door verkeersgevaarlijk gedrag, moet je minstens 15 weken wachten voordat je herexamen mag doen. Voor het examen bromfiets, brommobiel, motor verkeersdeelneming of auto met aanhangwagen is dat minstens 6 weken. Zo heb je langer de tijd om goed te leren rijden. Hier is geen uitzondering op mogelijk.

 

Wat is de invloed van de Tussentijdse Toets?
Het gemiddeld aantal lessen is iets hoger bij leerlingen die ook een tussentijdse toets doen. Een tussentijdse toets is van invloed op het slagingspercentage en niet specifiek op het aantal rijlessen. wij raden het leerlingen aan die het leren autorijden wat moeilijker vinden, onzeker zijn of examenvrees hebben. Door deze zaken hebben ze al iets meer lessen nodig dan gemiddeld en de tussentijdse toets wordt puur gebruikt als een mooi proefexamen (zelfreflectiemoment).

 

Het slagingspercentage ligt namelijk na een tussentijdse toets rond 60%. Bij de kandidaten die zonder tussentijdse toets het eerste rijexamen doen ligt dit een stuk lager, namelijk rond de 47%.

(Klik hier voor deze cbr Bron)

Moet Visch Rijopleidingen zich ook houden aan de Wet “Algemene Verordening Gegevensbescherming ?

 

Sinds 25 Mei 2018 dan geld in heel Europa de Wet Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG). Ook Visch rijopleidingen dient zich hieraan te houden. Wij hebben recentelijk onze Algemene Voorwaarden hierop aangepast die u op deze site kunt terug vinden. Daarnaast kunt u ook het Privacybeleid terug vinden op deze site. Voor meer vragen kunt u zich wenden tot info@visch-rijopleidingen.nl

Wat zijn jullie openingstijden ?

De openingstijden waarin je mij kunt bereiken kun je vinden onderaan elke paging.
de les- en rijtijden kunnen wel anders zijn omdat wij samen een afspraak maken die op maat is qua tijd, dag en locatie.

Soms kunnen wij niet je berichtje beantwoorden of de telefoon opnemen omdat we bezig zijn met lesgeven. Het kan ook zijn dat het al laat is en dan zullen wij ook jou vraag beantwoorden de dag erna op werkdagen. Op vrije dagen of in vakanties houden wij rust. Is het spoed, uiteraard zijn we dan gewoon bereikbaar. Maar ook wij hebben een prive leven, wij vragen jullie begrip hiervoor. 

Rijden jullie door in de winter?

In de winter periode dan gaan de lessen in “principe” gewoon door. (dit hangt mede af van het niveau van de leerling)De auto's van ons hebben altijd, goedgekeurde winterbanden. Mochten de winterse opstandigen dusdanig slecht zijn dat autorijden en dus lessen niet aan te bevelen is dan gaan de lessen uiteraard niet door en worden deze verplaatst naar een andere dag en tijdstip. (denk hierbij aan sneeuw en ijzel)
De omstandigheden kunnen soms pas vlak voor aanvang van de les veranderen en dan neem ik altijd direct contact met de leerling op. (hierbij word rekening gehouden met het landelijke advies van rijkswaterstaat)
Dit is overmacht en hier kan helaas niets aan gedaan worden.
Veiligheid gaat voor alles.

Hoeveel lessen heb ik  nodig ?

Een leerling heeft gemiddeld tussen de 38 tot 48 lesuren nodig. (zie bovenaan deze pagina een uitgebreide uitleg hierover, “hoeveel lessen heb ik nodig ?  meest gestelde vraag ) Het is uiteraard aan te bevelen om direct met je theorie te starten omdat je dit dan tijdens de praktijk kan toepassen. Dit scheelt later in het aantal lessen dat je nodig hebt. 

Als ik na mijn pakket nog meer lessen nodig heb, wat dan?

Heb je meer lessen nodig nadat je pakket op is dan kun je losse lessen afnemen, per leerling kan er 1 pakket worden gekocht omdat hier een korting op zit per lesuur gezien. Per klant kan deze korting 1x worden aangeboden. 

Hoe lang duurt een autorijles?

Een les duurt 60, 90 minuten. Dit hangt helemaal af van wat jij met ons afspreekt. ons advies is wel om lessen van minimaal 90 minuten te nemen. Hier beginnen we dan ook standaard mee. Later kunnen we dit onderling samen aanpassen en bespreekbaar maken. Het kan ook soms ons advies zijn naar 60 minuten te gaan of soms meer dan 90 minuten.

Waarom hebben jullie geen pakketten van 15 of 20 lessen?

Zoals je hierboven deze pagina hebt kunnen lezen heeft de gemiddelde leerling tussen de 38 en 48 lessen nodig. wij willen graag kwaliteit bieden en zorgen dat jullie goed les krijgen en in één keer kunnen slagen. ook hebben wij de nodige jaren ervaring opgedaan hierin en worden jaarlijks door het CBR over bijgesproken hoe dit landelijk is. Mocht het zo zijn dat jij een extreem snelle leerling blijkt te zijn dan komen we daar tijdens de intake achter dan kunnen we uiteraard een offerte op maat maken voor een pakket met minder lessen.
Ik snap ook dat de meesten denken dat doe ik wel even. en de prijs kan ook afschrikken, maar probeer er aan te denken autorijden meer is dan op de weg blijven , gas geven, schakelen en remmen.
Het allerbelangrijkste is “kijken” en dan verstaan we daar onder ; het vooruitkijken (vooruit denken) en het waarnemen van gevaren. Dit is erg lastig voor beginnende leerlingen. Hier hebben we dan ook zeker de tijd voor nodig. Basis handelingen zoals voertuigbediening is daarbij ook zeer belangrijk, als dat niet in orde is kan je ook niet verder in het verkeer.  Onthoud ook dat dat het gaat om jou en andermans veiligheid, het is tenslotte ook een moordwapen waar jij mee onderweg bent en je moet je hele leven ermee doen. 

Vanaf welke leeftijd mag ik beginnen met autorij les?

Je mag vanaf 16,5 jaar beginnen met autorijles, vanaf de dag dat je 17 bent geworden mag je examen doen. En als je dan je examen gehaald hebt dan mag je onder begeleiding tot je 18e rijden.

In wat voor een auto geven jullie les?

Vincent geeft les in een Volvo XC40 R Design met 180 pk en Melissa geeft les in een lagere versie, een Volvo V40 met 190pk 

Wat bedoelen jullie met ” huiswerk” meegeven?

Als wij huiswerk meegeven wil dat zeggen dat ik je vraag om je voor te bereiden op de volgende les, dit kan d.m.v. het lezen en filmpjes kijken in de Plango app, dit gaat dan over de aankomende les. Zo besparen we tijd en hebben we effectief meer tijd om te rijden. Dit kan soms op een pakket wel 2 lessen van 60 minuten schelen ! Dus een TIP van mij : Doe dit echt , het scheelt je geld.

Kan ik de lessen vanaf mijn school of ander adres doen?

In principe starten we altijd vanaf station Goes, in sommige gevallen kan ik je thuis ophalen of elders dit doen we in overleg. De reden is dat iedereen van ver op dezelfde plek meteen kan beginnen met zijn les, niet een taxi chauffeur hoeft te spelen en dit dan ook niet ten kosten gaat van je kostbare lestijd. Daarbij ben je meteen in je examen gebied. Vaak krijgen we ook de vraag heen en weer te rijden van/naar Zierikzee maar ook dit kost ruim 45/60 minuten van jou kostbare lestijd maar ook van diegene die voor/na je aan het lessen is. Wij doen dit dus zeker niet standaard. Dan moet je maar een rijschool zoeken aan de andere kant dichtbij huis en zijn wij niet wat jij zoekt. 

Kan ik eventueel naar een andere rijschool overstappen als het me niet bevalt?

Ja dat zou kunnen. Ik hoop natuurlijk dat je bij ons wilt blijven lessen en daar zullen we alles voor doen, maar als je door een of andere reden wilt of moet overstappen dan kan dat uiteraard in overleg met een geldige reden. Zodra dat het geval is neem dan eerst even contact met ons op zodat ik alles financieel met jou of je ouders kan regelen. Ik zal dan de lessen apart moeten gaan berekenen vandaar. Omdat een pakket per lesuur korting heeft zal de korting direct vervallen en betaal je per los lesuur. Mocht er nu een TTT of examen zijn aangevraagd dan kan ik dat niet meer annuleren omdat deze op jouw naam staat geregistreerd. Daarnaast vervallen alle acties en eventuele kortingen en gratis aangeboden opties uit je pakket! Je dient schriftelijk op te zeggen en getekend aan te leveren.

Ik zal dan alle gemaakte kosten verrekenen met aftrek van de cbr kosten van de toets en het examen, ( deze staan reeds op de depot-rekening van het cbr) Waarna jij een concept credit nota ontvangt. Na ondertekening tot akkoord zal je het restant binnen 30 dagen ontvangen.

Hebben jullie ook algemene voorwaarden?

Ja, onze algemene voorwaarden (AV) kun je vinden op onze website op diverse plaatsen. Tevens is er één inkijk exemplaar in de auto aanwezig.
Nota bene krijg je de Algemene Voorwaarden toegestuurd bij de leerling overeenkomst of factuur en direct bij je inschrijving. 

Kan ik ook in termijnen betalen?

Ja dat kan, alleen komt er dan eenmalig € 49,00 aan kosten bij. Je kunt een pakket in maximaal 4 termijn betalen. De eerste termijn dient betaald te worden bij inschrijving binnen 7 dagen, Termijn 2/3/4 betaal je elke 1ste week van de nieuwe maand na het starten van je opleiding. (meer informatie in de AV)
De spoedopleiding kan niet in termijnen betaald worden.

Kan ik mijn lessen ook contant betalen?

Ja dat kan. Dit dient direct na afloop van de les te gebeuren. Ik heb liever dat de lessen vooraf betaald worden per rekening i.v.m. de veiligheid en de garantie van betalingen.

Wat houdt een Tussen Tijdse Toets (TTT) in, hoe gaat dit in zijn werk?

Een TTT is een soort tentamen. Het geeft je de mogelijkheid om te ervaren hoe het er straks tijdens een examen aan toe gaat. Je krijgt ook precies te horen waar je nog aan moet werken om je rijexamen te behalen. Het examen onderdeel ” Bijzondere verrichtingen” wordt in de toets wel beoordeeld. Is dit onderdeel tijdens de TTT voldoende dan krijg je vrijstelling op je praktijkexamen. Dit zorgt ervoor dat je minder druk hebt tijdens je examen. De kans op slagen neemt toe, hoewel dit natuurlijk geen garantie is om te slagen. Wij zullen er alles aan doen om conform cbr bepalingen jou op ttt te laten gaan dat je alle onderdelen hebt gehad om te laten zien, dit is ook een vereiste van het cbr om een zo goed mogelijk advies te geven naar je examen. Ze willen namelijk alle onderdelen toetsen in de ttt. Vaak denken klanten dat je met minder wel op ttt kan maar dat wil het CBR niet dan kan er geen duidelijk advies worden gegeven waar de kandidaat nog beter in moet worden. Als je namelijk met te weinig kennis komt en de examintor merkt dat jij bepaalde kennis niet hebt dan zal hij ook de ttt beeindigen en een nog hoger advies geven van aantal lessen. Ook kan de examinator inzicht vragen van jou leskaart om dit te bepalen na afloop van je ttt. Het cbr gaat ervan uit dat je zeker meer dan 3/4 van je onderdelen zelfstandig kan oplossen en hier weet van hebt. Na de ttt krijg je dus een advies waar wij samen met jou mee de slag moeten om onderdelen  beter te krijgen. Wij kennen jou het beste en maken een schatting hoeveel lessen je nodig hebt hiervoor. Dit kan nog met wat lessen uit je pakket maar het komt vaker voor dat er toch losse lessen bijgekocht moeten worden, uiteraard in overleg. Wij staan wel voor een goed slagingspercentage uit ervaring en doen hiervan een eerlijk advies. Vaak vragen klanten het te proberen met nog maar een laag aantal lessen omdat ze in hun pakket willen blijven of heel veel minder willen bijkopen. Mocht dit het geval zijn en komen wij niet tot een gezamelijke afspraak dan zal Visch Rijopleidingen het examen in overleg met het CBR annuleren. Wij hebben de plicht hierin om het CBR te informeren omdat wij onderling met hun hierover afspraken hebben gemaakt om met een kandidaat goed voorbereid op examen te komen dat in 1x slagen mogelijk is. Wij zijn niet een rijschool van we gaan het maar proberen en we zien wel.  De reden is dat bij het alsnog niet behalen van het examen de wachttijden alleen maar oplopen en andere alleen maar langer moeten wachten en u als kandidaat het zelfvetrouwen alleen maar zal dalen in de volgende examens. Het CBR wil de verkeersveiligheid ook hiermee omhoog krijgen op de wegen. 

Wat als de kandidaat gezakt is?

Gezakt voor je rijexamen? Kan gebeuren! Wij als uw rijschool kunnen een herexamen voor je regelen. 

Zakken voor een examen is nooit leuk. Maar het gebeurt niet voor niets, je moet veilig en zelfstandig de weg op kunnen. Het volgende is dan belangrijk:

Maak gebruik van wat de examinator je heeft verteld. Dan weet je waar je voor de volgende keer aan moet werken samen met ons.
Werk aan de punten die je moet verbeteren. Zo vergroot je jouw slaagkans op het volgende rijexamen.
Soms zakken mensen vanwege extreme zenuwen één keer of vaker voor het rijexamen. Gelukkig bestaat er dan een goed alternatief: het faalangstexamen. De rijschool kan dit examen voor je aanvragen.
4 keer of meer gezakt voor rijexamen
Als je 4 keer binnen 5 jaar bent gezakt voor je rijexamen, doe je de keren daarna een speciaal examen bij het CBR. Dat heet een nader onderzoek rijvaardigheid. De rijschool kan dit voor je reserveren.
Nader onderzoek rijvaardigheid
Een nader onderzoek rijvaardigheid is een speciaal examen voor wie 4 keer binnen 5 jaar zakt voor het rijexamen. Dit onderzoek duurt 1 uur en 10 minuten. Dat is 15 minuten langer dan een gewoon rijexamen. Daardoor heeft de examinator meer tijd om je op je gemak te stellen. De eisen om te slagen en de rijtijd zijn hetzelfde als bij een gewoon rijexamen.

Omdat een nader onderzoek rijvaardigheid langer duurt dan een gewoon rijexamen, betaal je daarvoor meer.

Let erop dat een her examen dus weer geld kost maar ook daar komen lessen bij en weer wachttijd. Soms is het dus beter om wat meer lessen te nemen naar je 1ste examen. De ervaring is dat mensen hierop willen bezuinigen. Niet slim ! zoals we net als zeiden kost het meer tijd, maar ook meer zelfvertrouwen. Wij zeggen vaak genoeg goedkoop is duurkoop. Wat bedoelen we daarmee, dat een paar lessen meer nooit verkeerd is om in 1x te slagen maar ook goedkoper dan weer een examen kopen. Had je namelijk ook je ttt gehaald voor je eerste examen dan moet je bij je 2de examen ook weer de onderdelen doen waar je vrijstelling voor had verdient. 

Wat moet ik meenemen naar het CBR voor een TTT /Examen?

Je dient een officieel legitimatiebewijs bij je te hebben, je theoriecertificaat en de oproep voor je praktijkexamen. Daarnaast dien je een zelfreflectie formulier in te vullen voor je examen. Dit doen we bij het CBR samen!

Waarom moet ik jullie als rijschool machtigen?

Je moet mij als rijschool machtigen omdat ik dan onder jouw naam een praktijk examen kan reserveren. Maar ook voor de TTT en ect theorie examens moet ik een machtiging hebben. Dit kan je direct na je inschrijving doen. Machtig je mij niet kan ik ook niets reserveren, erg belangrijk dus om het zo snel mogelijk te doen. Ons rijschool CBR nr is 8534G6.

Waarom kost een praktijkexamen bij u €269,00 en rekent het CBR maar €136,50?

Het CBR is vrijgesteld van Btw, maar voor mij als rijschoolhouder komt er nog meer bij dan alleen het praktijkexamen.  Denk aan de verzekering, Brandstof etc aangezien je gebruik maakt van onze auto en wij in deze tijd niets anders kunnen doen. Dit doen alle rijscholen nu eenmaal dus hier valt niet in te overleggen. In een pakket krijg je wel wat korting hierop en is verwerkt in je pakketprijs. 

Wat houd een “Gezondheidsverklaring” in? 

Een gezondheidsverklaring is een formulier met vragen over jouw lichamelijke en geestelijke gesteldheid. Voor het rijbewijs moet je namelijk niet alleen rijvaardig zijn, maar ook medisch geschikt. Van te voren kun je op onze eigen aanvraagkaart de vragen doorlezen en beantwoorden. Je dient zelf deze verklaring online in te vullen op www.cbr.nl Het CBR rekent hier kosten voor. Op het examen zal je in het bijzijn van de examinator een handtekening moeten plaatsen of alle vragen naar waarheid zijn beantwoordt. Indien je één of meer vragen met Ja beantwoordt, dan bestaat de kans dat je een doktersverklaring nodig hebt met daarin de gegevens die belangrijk zijn.  Het CBR zal dan beoordelen of je geschikt bent voor het besturen voor een motorrijtuig of dat er nog een aanvullend onderzoek nodig is. Het CBR stuur je door naar een arts die jou niet kent, onafhankelijk dus. Als je daar heen gaat moet je een bijdrage doen om de arts te betalen. Sommige mensen willen dit niet en gaan liegen op de gezondheidsverklaring. Uiteraard is dat jou verantwoordelijkheid. Slim is het niet, je examen kan onderweg of vooraf geannuleerd worden als de examinator merkt dat er wat met jou gezondheid is, Heb je gelogen dan stuurt hij je alsnog naar een arts maar ook als hij twijfelt. Dan ben je het examen geld kwijt en zal je ook die alsnog opnieuw moeten betalen. Wat er ook kan gebeuren bij iets niet eerlijk melden: Stel er gebeurd iets in de rest van je leven en jij wordt aansprakelijk gesteld door een tegenpartij en daar komen ze achter dat er wel wat was dan ben schuldig en krijg jij overal de schuld van ben je voor alles aansprakelijk, ook al was/is het niet jou schuld. 

Waar is Visch Rijopleidingen verzekerd?

Visch Rijopleidingen is verzekerd bij Bijdevaate verzekeringen te Zierikzee. De auto is altijd goed verzekerd net als de inzittende (de leerling en instructeur dus). Daarnaast krijg ik altijd een vervangende lesauto mocht mijn eigen auto kapot zijn. De lessen kunnen dus altijd door gaan. Ook hebben wij daar al onze andere verzekeringen om ons bedrijf goed in te dekken voor gebeurtenissen, te denken aan een AOV voor onze instructeurs maar ook een zeer goede rechtbijstand en incasso verzekeringen etc.

Waar kan ik jullie bedrijfsgegevens vinden?

Deze kun je vinden onder het kopje “contact“

Waar worden de examens afgenomen?

De dichtstbijzijnde CBR locatie is Goes. Voordat je examen gaat doen zorg ik ervoor dat we vaak genoeg in Goes hebben gereden zodat je de weg een beetje kent. Wil je ergens anders afrijden dan kan dat in overleg. Denk er wel aan dat de eventuele extra kosten voor jouw rekening zijn. (denk aan reiskosten)