Motorrijles

Rijden met de motor bij Visch Rijopleidingen

Motor

Als motorrijder ben je een kwetsbare bestuurder. Daarom train je tijdens je motoropleiding zowel jouw voertuigbeheersing als jouw verkeersinzicht. Tijdens de lessen krijg je begeleiding van mij als ervaren instructeur. Ik helpt jou met tips en trucs op weg, zodat ook jij straks veilig kunt genieten van de vrijheid op de motor.
Om je motorrijbewijs te halen kun je kiezen voor losse lessen, een pakket of een driedaagse. Voor de driedaagse is een intake verplicht.

Nieuwschierig ? Klik hier voor onze prijzen flyer die u meekrijgt van ons.

Categorieën 

Er zijn drie categorieën motorrijbewijzen: A1, A2 en A. Welke categorie motorrijbewijs (A1, A2 of A) je nodig hebt, hangt af van het motorvermogen, je leeftijd en je ervaring:

Examens

Om je motorrijbewijs te halen, moet je twee verschillende examens afleggen.

AVB: Algemene Voertuig Beheersing
Het eerste examen wat je aflegt is het AVB-examen. Tijdens dit examen wordt de voertuigbeheersing getest door middel van een aantal oefeningen. Zo moet je kunnen lopen en parkeren met de motor en bijzondere verrichting met lage en met hoge snelheid kunnen uitvoeren. Ook train je het remmen en stoppen.

AVD: Algemene Verkeers Deelneming
Tijdens dit examen laat je zien dat je begrijpt hoe je als motorrijder aan het verkeer moet deelnemen. Omdat je een kwetsbare weggebruiker bent, zijn er een aantal belangrijke dingen waar je op moet letten in het verkeer, zoals het vermijden van gladde weggedeelten en je plaats op de weg. Tijdens het examen rijdt je instructeur mee met de examinator in de volgauto en geeft, net als tijdens de les, via de communicatie-apparatuur de aanwijzingen.

Theorie

Voor het behalen van je motorrijbewijs, moet je een apart theorie-examen afleggen.
Als je in het bezit bent van je autorijbewijs, dan kun je gelijk beginnen met het nemen van motorrijlessen en het examen voertuigbeheersing (AVB) mag je ook afleggen. Het AVD-examen mag pas worden afgenomen als je een geldig theoriecertificaat voor de motor kunt laten zien.
Heb je nog geen autorijbewijs, dan is het zaak om snel je theorie te halen. Wij werken met I-theorie waarbij zowel online als uit een boek geleerd kan worden.

Kleding

Tijdens de motorrijlessen is het verplicht om beschermende kleding te dragen. Dit is voor je eigen veiligheid. De rijschool heeft broeken, jassen, handschoenen en helmen in verschillende maten. Hiervan mag je gratis gebruik maken. Als je een helm van ons leent, dan ben je wel verplicht om een helmmutsje te dragen in verband met de hygiëne. Hoge schoenen zijn verplicht tijdens de rijles en het examen.

Ook is het verplicht om stevige, hoge schoenen, zoals bergschoenen te dragen tijdens de rijlessen. Hier moet je zelf voor zorgen.

A1 Rechtstreeks 

Als je 18 bent, mag je het rijbewijs voor de lichte motor (A1) halen. Vanaf 17 jaar mag je daarvoor al theorie-examen doen. Op je zeventiende mag je ook al rijlessen volgen als je bent geslaagd voor je motortheorie-examen of als je een autorijbewijs hebt. Vanaf 18 jaar mag je de praktijkexamens voertuigbeheersing (AVB) en verkeersdeelneming (AVD) doen voor het rijbewijs A1.

Met een A1-rijbewijs mag je rijden op:

• Motor van de categorie A1
• Driewielig motorrijtuig van de categorie
A1 (<15kW)

A2 Rechtstreeks 

Als je 20 bent, mag je het rijbewijs voor de middelzware motor (A2) halen. Vanaf je twintigste mag je daarvoor rijlessen volgen als je bent geslaagd voor je motortheorie-examen of je autorijbewijs hebt. Vanaf 20 jaar mag je de praktijkexamens voertuigbeheersing (AVB) en verkeersdeelneming (AVD) doen voor het rijbewijs A2.

Als je het rijbewijs voor de middelzware categorie (A2) hebt, krijg je automatisch het rijbewijs A1.

Met een A2-rijbewijs mag je rijden op:

• Motor van de categorie A1
• Driewielig motorrijtuig van de categorie
A1 (<15kW)
• Motor van de categorie A2

A Rechtstreeks 

Als je 21 bent, mag je het rijbewijs voor de zware motor (A) halen. Vanaf 21 jaar mag je de praktijkexamens voertuigbeheersing (AVB) en verkeersdeelneming (AVD) doen voor het rijbewijs A.

Als je het rijbewijs voor de zware categorie (A) vóór je 24e rechtstreeks behaalt, krijg je code 80 op het rijbewijs vermeld. Dat betekent dat je in de zware categorie (A) uitsluitend op een driewielig motorrijtuig mag rijden met onbeperkt vermogen. Als je het rijbewijs voor de zware categorie hebt, krijg je automatisch het A1- en A2-rijbewijs.

Met een A-rijbewijs met code 80 mag je rijden op:

• Motor van de categorie A1
• Driewielig motorrijtuig van de categorie
A1 (<15kW)
• Motor van de categorie A2
• Driewielig motorrijtuig van de categorie
A (>15kW)

De code 80 vervalt twee jaar na het behalen van je A-rijbewijs of als je voor die tijd 24 wordt. Als je voor het behalen van je A-rijbewijs het A2-rijbewijs al hebt, vervalt code 80 op het moment dat je het A2-rijbewijs twee jaar bezit. Vervalt code 80 voor je 24e, dan moet je wel bij de gemeente een nieuw rijbewijspasje aanvragen zonder de code 80.

Hoe gaat het AVB & AVD examen in zijn werk, klik hieronder op de onderstaande video:

Wie begeleid je?

Wij van Visch Rijopleidingen werken samen met rijschool XLR8 uit Kapelle. Eigenaar Erik van Cadsand heeft al meer dan 20 jaar ervaring op de 2 wielers. Maar Erik doet net als Vincent ook auto, aahanger.motor en brommer les geven. Daarbij is hij net als Vincent ook RIS Docent en gecertificeerd in 2021.

Vincent Visch is door Erik van Cadsand opgeleid tot motor en brommer instructeur. Vincent is al jarenlang instructeur voor zowel de auto als de aanhanger. Vincent rijdt al wat jaren prive rond met zijn motor, maar heeft nu van zijn hobby ook een extra categorie gemaakt en behaalde zijn instuctie papieren. Uiteraard krijgt u van hem de juiste begeleiding om veilig te leren motorrijden door als zijn kennis en afgeronde opleidingen.

Vincent en Erik zijn beiden gepassioneerde rijinstructeurs die u graag helpen bij het behalen van uw auto, aanhanger, motor en brommer rijbewijs. Zij zorgen dat u veilig de weg op kan!

AVB Pakket S

€349,-

 • 6 Lessen AVB
 • 1 AVB Examen

AVB Pakket M

€427,-

 • 8 Lessen AVB
 • 1 AVB Examen

AVB Pakket L

€505,-

 • 10 Lessen AVB
 • 1 AVB Examen 

AVB Pakket XL

€583,-

Aanbevolen door CBR & Meest gekozen !

 • 12 Lessen AVB
 • 1 AVB Examen 

AVD Pakket S

€459,-

 • 6 Lessen AVD
 • 1 AVD Examen 

AVD Pakket M

€537,-

 • 8 Lessen AVD 
 • 1 AVD Examen 

AVD Pakket L 

€615,-

 • 10 Lessen AVD
 • 1 AVD Examen 

AVD Pakket XL

€693,-

Aanbevolen door CBR & Meest gekozen !

 • 12 Lessen AVD
 • 1 AVD Examen

Tarieven

AVB pakket S
€ 349,-                                                                  6 lessen + AVB-examen
AVB pakket M
€ 427,-                                                                  8 lessen + AVB-examen
AVB pakket L
€ 505,-                                                               10 lessen + AVB-examen
AVB pakket XL
€ 583,-                                                               12 lessen + AVB-examen
AVD pakket S
€ 459,-                                                                6  lessen + AVD-examen
AVD pakket M
€ 537,-                                                                 8 lessen + AVD-examen
AVD pakket L
€ 615,-                                                              10 lessen + AVD-examen
AVD pakket XL
€ 693,-                                                              12 lessen + AVD-examen


Los AVB examen
€ 115,-
 
Los AVD examen
€ 225,-
 
Losse les 50 min
€ 41,-
 
Proefles 100 min
€ 45,-
 
 

Meer weten over de mogelijkheden?

Meer weten over de mogelijkheden van het behalen van het Motorrijbewijs ? Neem dan contact met mij op.

Meer info en inschrijven